Erdélyi tárkonyos bableves füstölt hússal

Az erdélyi konyha gyakran használ tárkonyt, megfigyeltem,hogy a” téli” ételekbe egyre gyakrabban teszek tárkonyt.
Csíkszeredában ettem először tárkony ecettel savanyított füstölt húsos bablevest, utána gyakran került az asztalra.
Laktató egy tál-ételként esszük, legtöbbször lila hagymával :-)

Hozzávalók:

  • 50 dkg tarkabab
  • 1 hagyma
  • füstölt hús ( oldalas,vagy csülök,ami van)
  • 1 tk ecet, egy ek. ecetes tárkony
  • két csipetnyi csili paprika vagy csípős gulyáskrém
  • 1 ek. durumbúza liszt
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 paprika
  • 2 ek olaj

Elkészítése:

A babot  előző este beáztatjuk. Feltesszük főni a füstölt húst a babbal, amikor félig megpuhult hozzáadjuk a darabokra vágott zöldséget, hagymát ( én egészben teszem bele, a végén kidobom) .

Amikor  megfőtt minden , egy teflon serpenyőben rántást készítünk , az olajhoz hozzáadjuk a lisztet és pirítjuk,majd  rátesszük a piros paprikát,  a csilit, gyorsan összekeverjük és felengedjük hideg vízzel, közben kavargatjuk.Amikor felforr beleöntjük a levesünkbe. A végén hozzáadjuk a felaprított tárkonyt, és a tárkony ecetet, ezzel 2-3 percig főzzük.
Tálaláskor lehet tejfölt adni hozzá,de nálunk ez általában elmarad :-) Mi tavasszal zöldhagymával, télen lila hagymával esszük.

Jó étvágyat!