A  nyáron sok paradicsomunk termett, talán ez az első számú kedvenc zöldség a családunkban :-), gondolom ezt észre is vettétek,mert legtöbb receptemben szerepel valamilyen formában. Amióta elkezdett teremni,mindig volt a hűtőben turmixolt paradicsomlé. Én a héjával, magjával együtt turmixolom főzés után. Persze hámozott paradicsom konzerv is használható,de a frissen érett kerti paradicsomnak nincs párja.

Ez a recept saját ötlet alapján készült.:-)

Hozzávalók:

  • egy db bébi cukkini héjastól ( 20-25 dkg)
  • 3 merítőkanál ( 3 dl) sűrű paradicsomturmix(megfőztem és héjával együtt pépesítettem)
  • egy szál újhagyma
  • 2 db szárított paradicsom
  • 1  gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál napraforgómag
  • egy -egy csipet szárított bazsalikom és petrezselyem
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 dkg vaj (vagy margarin)
  • csipetnyi csili
  • 2 tk méz (vagy édesítőszer)

Elkészítés:
A nap érlelte paradicsomot, csipetnyi só hozzáadásával megfőztem és turmixoltam.
A hagymát felapróztam, a cukkinit felkarikáztam.
Serpenyőbe teszek egy evőkanál olíva olajat, vajat (margarint)rá a hagymát, apróra vágott szárított paradicsomot, pici sót,majd a napraforgómagot ,a mézet  és együtt pirítom, erre jönnek a felkockázott cukkinik majd egy zúzott fokhagyma.
Együtt pirítjuk, majd rátesszük a csilit. Felengedjük 3 dl paradicsommal, ha sűrű adhatunk hozzá egy kis vizet,összefőzzük addig ameddig a cukkini megpuhul.
Ízesítjük szárított bazsalikom+ petrezselyem levéllel.Jól összekeverjük, ha szükség utána ízesítünk.
Botmixerrel turmixoljuk,legyen jó kenhető.

DSC_0844 (Large)
Olyan állagú lesz mint a zakuszka.

Kenyérre kenve nagyon finom.  Tettem a fagyasztóba is ( zakuszkát rendszeresen fagyasztom és finom.)

DSC_0880 (Large)

Jó étvágyat kívánok hozzá!:-)