Itt a medvehagyma szezon :-), jöhetnek a medvehagymával ízesített ételek:-).  Írhatnám azt is , hogy kora tavaszi csorbát készítettem, a húsgombócba a nemrég bevált  zabpelyhet tettem, és természetesen rengeteg zöld fűszert adtam hozzá.Nagyon szeretem a medvehagymát zöld fűszerként használni. A medvehagyma  a fokhagyma és a snidling keveréke az egyik legerősebb vértisztító növény,mely gátolja a vérrögképződést, csökkenti a  koleszterin és triglicerid szintet is és javítja a memóriát, érdemes belőle bőven fogyasztani.

Hozzávalók :

  • 25 dkg sertés darált sertéscomb
  • 2 evőkanál zabpehely
  • 20 dkg zöld bab
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyem
  • fél zsenge karalábé
  • néhány gerezd brokkoli
  • zöld lestyán,petrezselyemzöld, medvehagyma
  • 1 db. paradicsom
  • 1 db.paprika
  • egy evőkanál felkarikázott póréhagyma
  • só,bors, csipetnyi kurkuma,kis darab csípős paprika
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 tojás
  • 3 el fehér+ 1 ek. rozsliszt
  • Bors magic por ( korpacibere helyett)

Elkészítés:

A zöldségeket megpucoljuk és felkarikázzuk. Egy fazékban olajat hevítünk és belerakjuk a sárgarépát, petrezselymet, karalábét, póréhagymát , sózzuk és elkezdjük dinsztelni ( a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a levesünk),  megforgatjuk, majd forró  vízzel felengedjük. Hozzáadjuk a levesünkhöz a megpucolt zöldbabot, paradicsomot,  paprikát, 2-3 szelet csípős paprikát. Fűszerezzük sóval, borssal,  csipetnyi kurkumával,beletesszük a  felkockázott paradicsomot, adunk hozzá bőven lestyánt. Alacsony fokozaton elkezdjük főzni.
Közben elkészítjük a húsgombócot, a darált húshoz adunk egy tojást, sót, borsot, apróra vágott medvehagymát és petrezselyemzöldet, majd jól összegyúrjuk és vizes kézzel kis gombócokat formázunk, nedves  tányérra  rajuk. Amikor  felforrt a levesünk hozzáadjuk a gombócokat.
Elkészítjük a  galuskát. Feltörjük a tojást, majd belekeverjük a lisztet,adunk hozzá apróra vágott petrezselyemzöldet,medvehagymát, csomómentesre keverjük.
Kb . 20  perc főzés után beletesszük a levesbe  a brokkolirózsát és galuska szaggatóval beleszaggatjuk a zöld fűszeres galuskákat, majd hozzáadjuk a Bors Magiket (ízlés szerint mi nem szeretjük ,ha nagyon savanyú) .Megszórjuk petrezselyem zölddel és forrón kínáljuk.

Jó étvágyat!