Kedvenc leveseim közé tartoznak a csorbák, melyet számtalan változatban készítek. A hozzávalók aszerint változnak,hogy éppen mi található otthon:-).

Csorba húsgombóccal
Hozzávalók:

  • 30 dkg darált hús ( lehet sertés, vagy pulykahús)
  • 1 dl rizs ( én jázmin rizst használtam)
  •  20 dkg krumpli
  • egy kis póré hagyma
  • 10 dkg zöld bab
  • 5 dkg zöldborsó
  • 10 dkg sárgarépa
  • 5 dkg petrezselyem
  • 10 dkg káposzta
  •  1 csomó zöldpetrezselyem és lestyán
  •  1-2 paradicsom
  •  1 paprika, 2-3 szelet csípős paprika,
  • korpa cibere vagy  citromlé vagy bors kocka
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál olaj.

Elkészítés:
A rizst  hideg vízbe áztatjuk néhány percig, majd sóval, borssal, petrezselyemzölddel, lestyánnal húsgombócot készítünk.
Én mindig megvizezem a kezem , mert nedves kézzel könnyen formázható a hús.
Fazékban olajat hevítünk, erre rátesszük a megtisztított és kockákra vágott répát, petrezselymet, káposztát, hagymát, 3-4 percig dinszteljük, majd vízzel felengedjük, ízesítjük sóval, borssal.
Adunk hozzá paradicsomot, paprikát, csípős paprika szeletet, lestyán levelet,  majd belerakjuk a húsgombócokat.
Kb.10-15 perc főzés után  teszünk bele kockákra vágott krumplit, a zöld babot, a legvégén szoktam hozzáadni a  borsót.

Amikor készre főtt, az apróra vágott zöld lestyánt rászórjuk, citromlével vagy borslével savanyítjuk. Én Bors Magic kockát használtam.
( Lehet tenni bele kis nokedliket,vagy tarhonyát is, akkor még laktatóbb lesz a levesünk).

A zöldségek is variálhatók:-)

A citromlevet külön is lehet tálalni, mert nem mindenki szereti, ha savanyú.

Jó étvágyat!