Nagyon hosszú lenne a címe, ha felsorolnám baconba, zöldségekbe bújtatott csirkemell, pedig ezek kerültek az őzgerinc formába. Együtt sült a köret a hússal:-). Nem tartozik az energiaszegény ételek közé,de egy salátával 2-3 szelet belefér:-).
A recept  csak egy ötlet és mindenki az ízlésének megfelelő zöldséget adhat hozza, persze lehet zöldség nélkül is készíteni pld így: http://blog.keva.hu/recept/kuglofsutoben-sult-csirkemell/, ízesítse is saját ízlés szerint, pld. nyugodtan mehet bele fokhagyma gerezd is, de én  kihagytam. A lényege, hogy valamilyen színes ízletes zöldség is kerüljön bele,mert akkor amikor felszeljük jobban mutat és az íze is finomabb lesz.
Mindent nyers állapotban raktam bele, így a sütési idő is hosszabb volt,de ha valaki szeretné felére lerövidíteni az időt, akkor párolja meg a zöldségeket,illetve süsse elő a csirkemellet. Egy kicsit túlméreteztem az adagot, ezért a maradékot egy kis tepsibe raktam.  Ha ránézünk bonyolultnak tűnik,de higgyétek el, egyáltalán nem az :-).Akkor nézzük mi került az őzgerincformába?!:-)

Hozzávalók:

  • csirkemell filé 40-45 dkg
  • egy nagy krumpli kb.20-25 dkg
  • egy sárgarépa  12 dkg
  • egy szelet cukkini héjastól  kb.15 dkg
  • 2 dl  tejföl
  • 1,5 dl joghurt
  • 15 dkg reszelt sajt (Trappista és Pannónia)
  • 10 szelet bacon
  • 3  nagy szelet Pápai gépsonka
  • zöld fűszerek:petrezselyem,lestyán,zeller
  • só,bors,néhány szelet csili paprika
  • 2 ek zsemlemorzsa + a tepsi behintéséhez.
  • 2 db tojás
  • vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés:

Megmossuk a csirkemellet kis csíkokra daraboljuk. Sózzuk, borsozzuk.
Lereszeljük a zöldségeket a reszelő durva fokán, a legvégén a krumplit,hogy ne barnuljon meg.
A cukkinit megsózzuk.
Elkészítjük az öntetet, feltörjük a tojásokat, a tejföllel,joghurttal, reszelt sajttal összekeverjük ( kb. 5 dkg sajtot félre teszünk).  Ízesítjük az apróra vágott zöld fűszerekkel,csilivel,sóval,borssal, teszünk bele 2 ek. zsemlemorzsát, jól összekavarjuk.

Egy  őzgerincformát kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával, majd kibéleljük a szalonnával, úgy hogy a széle kilógjon, én úgy raktam két bacon egy gépsonka,lehetőleg fedjék egymást.
Először a reszelt krumplit rakjuk, egy kicsit kinyomkodjuk a levét, ráteszünk a tejfölös öntetből,majd a sárgarépát, ismét az öntet, erre rátesszük a csirkemell,majd a reszelt cukkinit (nyomkodjuk ki a levét), rátesszük a maradék tejfölös masszát. A végén felhajtjuk a bacont.
Alufóliával beburkoljuk és 200 fokos sütőbe tesszük, a fólia alatt 1 órát sült, majd fólia nélkül  sütjük ameddig a bacon elkezd pirulni, kb.  20-25 perc-ig.
Egy sütőpapíros tepsire helyezve süssük, hogy az esetlegesen kifolyó szaft ne folyjon a sütőbe.
Amikor megsült kifordítjuk a formából  megszórjuk  a megmaradt reszelt sajttal és  a sütőpapíros tepsire tesszük  és visszatesszük a sütőbe és addig pirítjuk míg a szalonna nem kap egy kis színt és a sajt el nem olvad rajta.

Kicsit hűtjük, majd szeleteljük.

Mi házi  zöld paradicsom salátával ettük,de természetesen bármilyen salátával kínálható.

Tip. A bacon sós,vigyázzunk a sózással.