Szeretem az idénynek megfelelő salátákat :-). Egyik kedvenc téli saláta alapanyagom a cékla. A cékla egyik legfontosabb téli vitamin- és ásványi anyag forrásunk.
Évekig csak a főtt, ecetes-cukros salátaként készítettem, de aztán jött a kísérletezés, így született ez a nyers céklasaláta recept, melyet már számtalan változatban elkészítettem.
Most édes köménnyel gazdagítottam. Az édeskömény  az egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló gyógynövényünk.
Készíthető rozmaringgal ízesítve, de a balzsamecet sem rontja el. Ízesíthető tormával is. Nagyon finom  halakkal.
Elkészítés után néhány percig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek, de ha hűtőbe rakjuk két-három napig is eltartható.
Ma sült pisztráng mellé kínáltam.

Hozzávalók:

  • 2 db nyers cékla
  • 2 db alma
  • 1 negyed édeskömény
  • 2 evőkanál ételecet (15%-os)
  • 1 teáskanál  tengeri só
  • 1 teáskanál  őrölt kömény)
  • 1  teáskanál nyírfacukor vagy kristálycukor( vagy édesítőszer )
  • 1 dl víz

Elkészítés:
Megmossuk a céklát,meghámozzuk, úgyszintén az almát is . Jó ha azonos mennyiségű a cékla és az alma.

Egy nagy tálba lereszeljük az almát, a céklát és az édesköményt is , ne kell apróra ( ahogyan az almás pitébe is szoktuk reszelni,fent van fázisfotó) .

Keverjük össze a salátaöntet: az ecetet összekeverjük 1 dl vízzel, sóval, a cukorral, az őrölt köménnyel ízesítjük .

Majd öntsük rá az almás-köményes-céklára.

Néhány perc múlva lehet fogyasztani, de a hűtőben néhány napig tárolható.

Jó étvágyat!

Almás céklasaláta recept itt:

http://blog.keva.hu/recept/almas-ceklasalata-2/